PINSCHER
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Berikning av vardagen ....

Gå ner

Berikning av vardagen .... Empty Berikning av vardagen ....

Inlägg  BeeBronx mån jan 05, 2009 12:02 am

Om hunden inte får utlopp för sina naturliga behov finns risken att problembeteenden kan utvecklas. Det kan också leda till stressrelaterade sjukdomar såsom magsår och nedsatt immunförsvar.

När det talas om hundens behov verkar det som att de viktigaste är dels det sociala samspelet, dels att få jaga och dels att få använda näsan. Viktigt är också hundens behov av egenkontroll, det vill säga att själv få ha inflytande på sin omgivning och när den ska göra olika saker.

Begreppet berikning bygger på kunskapen om djurs behov av att få utlopp för sina medfödda beteenden. Man tar stor hänsyn till artspecifika beteenden men också till ras-och individskillnader. Då hunden idag inte behöver jaga sin mat, överlista sina bytesdjur eller balansera sig fram genom svår terräng etc, behöver vi med olika medel skapa miljöer och situationer som berikar dess liv och ger mental stimulans.

Bra att tänka på vid berikning:
1) Vilka är de naturliga beteendena och behoven?
2) Vilka speciella behov har just min ras eller raser?
3) Vilken berikning passar just min hunds personlighet, ålder och kön?
4) Vilka får de inte utlopp för?
5) Hur ska vi ersätta dessa?

Fysisk berikning
Rörelse, fysisk motion, hoppa, klättra, balansera, gräva, vandra, krypa under osv. Få tillgång till att röra sig i kuperad terräng.
Exempel:
Ge möjlighet för hunden att balansera på liggande träd, hoppa upp på bänkar och stenar. Om trädgård finns, anlägga en speciell grävlåda (grävande i rabatter kan minska drastiskt). Att fylla den med bark rekommenderas eftersom sand sprids lättare utanför lådan. Att låta hunden springa fritt och använda sina muskler utan yttre påverkan.

Jaktbeteenden
Spåra, söka, smyga, springa, manövrera, gripa, döda, försvara, bära, gömma, slita, bita, ställa vilt, skälla på vilt, apportering, vallning, eftersök m.m.
Exempel:
Blodspår (viltspår), personspår, godisspår, uppletande av föremål, vallning, apportering. Tillfällen för jakt-, kamp- och sociala lekar. Problemlösning för att få tag i föda. Föremål såsom Kong, trossar, Boomerball, pipleksaker, Qulan och Kuben.

Ätbeteenden
Tuggande, slickande, sväljande, födosök, gräva ned (gömma mat), undersökande.
Exempel:
Uppletande av godis eller mat. Sprid ut ett av målen i gräset och låt hunden leta upp. Lägg godis i en PET flaska (se bara till att hunden inte ligger och biter på flaskan och på så sätt får i sig plastbitar), eller aktiveringsboll och låt hunden få ut det på egen hand. Låt den lista ut hur den skall få tag på en godbit som ligger under en uppochnervänd plastburk eller kastrull. Stoppa en kotte full med korv!
Vid utfodring av BARF tillåts hunden få utlopp för flera behov eftersom den maten tar lite tid att äta och består av bl a råa ben och färskt kött som den får gnaga, krossa och undersöka. Om man utfodrar sin hund med torrfoder bör man således ge hunden tillgång till råa ben.

Socialt samspel
Samarbete, vård, putsande, konfliktlösning, lek, massage.
Exempel:
Putsande och vård inom gruppen. Samarbete genom jakt, spår eller träning. Att inte uteslutas från flocken. Lek som varvas med kel. Att tillåta hunden kommunicera med andra hundar genom lek och språk.

Revirbeteende
Vaktande, patrullerande, markerande, undersökande, försvar.
Exempel:
Att ge hunden tid att lukta i hemområdet, revirmarkera. Undersöka eventuella faror etc. Att ge hunden utrymme till översikt.

Bobeteenden
Bädda, boa, krypa under.
Exempel:
Att ge hunden material för att t ex kunna bädda sin sovplats. Ge utrymme till eget bo eller grotta, kanske så enkelt som ett bord med lång duk. Föredrar din hund att ligga högt eller lågt? På öppen ytan eller gärna under möbler? Om man har tillgång till tomt – ordna ett bo utomhus i form av bädd under bord eller hundkoja.
BeeBronx
BeeBronx

Antal inlägg : 634
Age : 52
Ort : Trelleborg
Registration date : 08-10-09

http://www.beebronx.com

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet