PINSCHER
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Dogs, av Raymond & Lorna Coppinger

Gå ner

Dogs, av Raymond & Lorna Coppinger Empty Dogs, av Raymond & Lorna Coppinger

Inlägg  BeeBronx sön okt 12, 2008 11:48 am

Dogs, av Raymond & Lorna Coppinger
Om jag fick välja en bok om hundar, skulle det utan tvekan vara Dogs! Det är en fullständigt fascinerande bok som tyvärr bara finns på engelska.

Författarna har 35 års erfarenhet av uppfödning, träning och forskning av hundars beteenden världen över. I boken tar de upp hur de olika hundraserna har utvecklat sina unika utseenden och beteenden. De fokuserar på fem hundtyper; sällskaphundar, byhundar, herdehundar, slädhundar och vallhundar och undersöker våra fyrbenta vänner ur en biologisk synvinkel.

Författarna medger att det finns inga betydande skillnader" genetiskt mellan prärievargar, hundar och vargar, och konstatera att dessa arter kan fortfarande korsas. Men de säger att "hunden har avvikit, ändrats, muterats från deras varglika förfäder.

Hjärnan hos hundar skiljer sig från hjärnan hos vargar, precis som hjärnan hos människor skiljer sig från hjärnan hos schimpanser, en nära släkting, hävdar de. Hundar reagerar inte på signaler som vargarna gör.

Ray Coppinger, som har utbildat hundratals slädhundar och fårhundar, säger att det är fel att behandla våra bästa vänner som vargar. "Ta dominans över en av hundarna genom att trycka den på plats och morra hotfullt på dem är absurt." Han betonar att han inte vill att hans hundar skall lägga sig och rulla på ryggen och urinera som en underordnad varg varje gång han visar upp.
Detta är bara en av de idéer som dom beskriver och diskuterar kring i "Dogs”

Den andra centrala tanken i boken är konceptet att hundar utvecklats från en vargens stamfader på eget bevåg genom att föda sig vid våra soptippar. På ett sätt är de delvis självförvållat tama. De menar att de som kunde anpassas för att äta nära och i närvaron av människor hade möjlighet att till fullo utnyttja de matavfall och resurser som fanns, de kunde föröka sig med säkrare utgång för avkommorna, medan de mer rädda inte kunde.
Domesticering, menar de började troligen med dessa delvis tama ”hundar”, inte från fångst av vargungar.

Författarna argumentera för dessa idéer genom närmare utredning av världens olika typer av hundar, samt genom en titt på släde, boskap, skydd, assistanshundar och mer. Om man tycker det är intressant med domesticeringen av hundar tycker man troligtvis boken är fascinerande, om än ibland störande. Bland annat kan jag säga det om när de diskuterade människan + hund och bandet mellan dem med "kritiska ögon" och de ställer sig frågade om förhållandet verkligen är bra för människor och för hundar.
Även om delar av boken är av teknisk natur, är boken hyfsat lätt att läsa – speciellt då om du har intresse av hunden och dess rötter och historia
Rekommenderas!
BeeBronx
BeeBronx

Antal inlägg : 634
Age : 52
Ort : Trelleborg
Registration date : 08-10-09

http://www.beebronx.com

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet