PINSCHER
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Vilken typ av avel stödjer du?

Gå ner

Vilken typ av avel stödjer du? Empty Vilken typ av avel stödjer du?

Inlägg  BeeBronx mån nov 03, 2008 11:10 pm

Vilken typ av avel stödjer du?

Frågan är relevant!
Om du tar en kull valpar på din tik är du, per definition en uppfödare. Frågan här blir då;
• Vilken typ av uppfödare du är? Är du en ansvarfull, seriös uppfödare?
Oavsett vilka motiv som ligger bakom din vilja att ”ta en kull” tror jag säkert att du vill känna dig själv som en ansvarfull, seriös uppfödare och hundägare!

När man börjar fundera på hur detta med lagstadgade regler och etik och moraliskt ansvar inom hundvärlden och speciellt inom hundavel och en specifik ras ser ut, inser man att det ibland kan vara en djungel. Och det är en djungel, som allt mer reglerar hur avel, oavsett ras framöver kommer att se ut.

Enligt mig, ligger dagens problematik alltmer i hur man ställer sig och väljer att följa de riktlinjer och rekommendationer man har att förhålla sig till från rasklubb, SKK och jordbruksverket.

Ett exempel på ett förordnade som kommer från jordbruksverket är paragraf 24.
Paragrafen reglerar djur som ej bör användas i avel. Den lyder ” djur ej användas i avel om

1. de har sjukdomar eller funktionshinder som kan nedärvas,
2. de är eller med stor sannolikhet är bärare av recessivt anlag i dubbel uppsättning för sjukdom,
3. de är eller med stor sannolikhet är bärare av enkelt recessivt anlag för sjukdom såvida inte parning sker med individ som är konstaterat fri från motsvarande anlag,
4. parningskombinationen utifrån tillgänglig information ökar risken för sjukdom eller funktionshinder hos avkomman

Alla dessa punkter låter väldigt bra, men om man sätter dem i relation till olika rasers genetik, population och hur den verkliga avelsbasen ser ut kan det vara förödande för många raser.
Vad betyder det då i praktiken?
En fråga man kan ställa sig, som ansvarfull uppfödare är Kan en parning ske där parningskombinationen utifrån tillgänglig information ej ökar risken för sjukdom eller funktionshinder hos avkomman? Och, med tanke på jordbruksverkets förordnande kan rasklubbarna ge denna parningskombination valphänvisning?

Vad är ett funktionshinder hos en pinscher?

Alla uppfödare och valpköpare har självklart en egen värdering på vad ett funktionshinder är hos en avkomma. En ras där småviltsjakt är huvudsyftet anser säkert att ett funktionshinder är sönderslagna svansar, splitting ears eller HD. Medan en ras, framavlad till sällskap inte alls skulle påverkas av just dessa funktionshinder.

Är en nakenhund en ras utan ett funktionshinder, när den är rastypisk?
Är en sharpei en ras utan ett funktionshinder, när den är rastypisk?
Kan en cocker som testats som affekterad av PRA med DNA-test anses som sjuk om inte sjukdomen brutit ut, dvs ej synlig vid ögonlysning ?
En dvärgpinscher med krocksvans i stamtavlan, anses den som utesluten att använda i avel, enligt SJV paragraf 24?

Vi skulle vi kunna ta denna diskussion kring katarakt, epilepsi, megaesophagus, vWD, dilute, HD-belastning, splitting ears m.m.
Kan en pinscher som testats som bärare av vWD med DNA-test används med en testad "frisk" icke anlagsbärande? 25 % av valparna blir anlagsbärare, kan det då anses att avkomman får en allvarlig sjukdom eller ett funktionshinder?
Kan man använda kullsyskon eller föräldradjur i avel, till en hund med XXX, enligt paragraf 24?
Är en pinscherlinje, behäftad med HD utesluten i avel även med de fria individerna?

Om man tittar bakåt i en hunds stamtavla, i vilken ras som helst kan man med säkerhet säga att en parning inte ökar risk för sjukdom eller funktionshinder?
Jag anser att denna paragraf 24 omöjliggör en sund OCH bredande avel. Den försvårar för uppfödare som tänker och tycker olika, som föder upp och planerar olika, det försvårar den långsiktigt planeringen.

Är man en ansvarsfull, seriös uppfödare om man följer och avlar, allt enligt paragraf 24, rekommendationer och riktlinjer? Kan man als föda upp om man följer dessa regler?

Personligen anser jag att en ansvarsfull uppfödare är bedömd utifrån deras vård och omsorg de har och ger sina hemmahundar, yngre och äldre samt hundar i allmänhet. Mycket av detta kan man se i deras hundhållning, hundarnas mentalitet, samt deras val och beslut kring avel. Bara för att någon har ett rykte om att vinna massor av utställningar, med exteriört vackra vinnande hundar gör det dem inte till ansvarsfulla uppfödare.

En ansvarfull uppfödare;
 är intresserad och kunnig inom avel och nedärvning, den egna rasens historia och dess stammar.
 förblir tillgänglig för att tjäna som en resurs, ger råd och stöd när valpköparen behöver det för att utbilda och ta hand om sina uppföda hundar.
De ser till att finnas till om för hunden de fött upp – oavsett ålder.
 tar reda på hälsa, mentalitet och exteriör i den tänkta kombinationens stamtavla. Ju mer information desto bättre kvalitativa beslut.
 ger valparna de bästa möjligheterna att bygga upp självförtroende och individuell identitet under valptiden. De ger varje valp individuell uppmärksamheten på daglig basis och arbetar medvetet med socialisering för att, så långt som möjligt ge varje valp en god början.
 Marknadsför aldrig sina valpar så att det lockar köpare enkom för att få sälja.
 inser att kärleken till den egna hunden kan göra en blind för dess brister
 är ärlig om egenskaperna och hälsostatusen hos de valpar de säljer


Målet hos en ansvarsfull och seriös uppfödare bör, i det långa loppet vara att öka sannolikheten för att hundarna man föder upp blir bra familje- och sällskapshundar.

Men en seriös uppfödare har också ett engagemang och måste även våga gå sina egna vägar för att utveckla och förädla!
BeeBronx
BeeBronx

Antal inlägg : 634
Age : 52
Ort : Trelleborg
Registration date : 08-10-09

http://www.beebronx.com

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet