den stora frågan

Sida 1 av 2 1, 2  Nästa

Gå ner

den stora frågan

Inlägg  mojje i ons nov 19, 2008 4:39 pm

Hej allihopa!
Jag har surfat runt på ert forum nästan dagligen i snart en månads tid och har följt flera trådar med stort intresse. Jag har en fråga som jag gissar att jag inte är ensam om, men som antagligen är rätt svår att ge ett kort och enkelt svar på.

Som blivande hundägare (det lär väl dröja ett år eller två men jag är blivande hundägare! Very Happy) är det så mycket man undrar över. Det är ju så mycket som spelar in, så mycket som ska stämma! Jag har ett par tre raser jag 'researchar' extra ingående men pinchern ligger mig lätt varmast om hjärtat. För mig som aldrig haft hund tidigare, med en sambo som aldrig haft hund tidigare, så kommer jag dock alltid tillbaka till frågan om vår egen okunskap och bristande erfarenhet. Som någon så riktigt påpekade i en annan tråd så ska det vara roligt att ha hund (jag är väl införstådd med att det krävs arbete men jag menar att det jobbiga inte får ta över för att man tog sig vatten över huvudet och valde ras med hjärtat istället för med förnuftet)! Min fråga är alltså: Fungerar pinchern som förstagångshund?

Mycket tacksam för svar, hälsningar Mojje.

mojje
Gäst


Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Gäst i ons nov 19, 2008 4:55 pm

Kort svar: JA, absolut!

Utförligare svar:

Pinschern är en bra förstagångshund för de som är villiga att lära sig om rasen och tar till sig det uppfödare och andra pinscherägare säger (att man alltid skall sålla bland råden säger sig nog självt). Som du säkert sätt i en hel del trådar är pinschern ingen ren sällskapshund utan har mycket integritet, en del vakt, hög intelligens och kräver en hel del humor hos sin ägare.

En av sönerna till min hund hamnade hos en tjej som aldrig haft hund innan. Det har gått jättebra men det krävde att hon fick lite information om hur just pinschern och hans föräldrar är, envisa med hjärtan av guld. Har man en studsande, envis pälsboll som är inne i en trotsperiod kan man känna sig rätt hjälplös om man inte vet att det inte är någon fara utan kommer gå bra och att det är ett typiskt tonårsbeteende för pinscherhanar.

Det viktigaste tycker jag är att ifall ni bestämmer er för att skaffa en pinscher som första hund, lås er inte vid ett datum utan träffa ett par uppfödare och deras hundar. En uppfödare man trivs med är guld värd! När ni sedan har hittat en uppfödare som verkar ha den typen av hundar ni gillar, försök träffa båda föräldrarna så att ni vet vad ni har att vänta er.

Hoppas det gav lite svar iaf.

Gäst
Gäst


Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Rivendells Kattis i ons nov 19, 2008 5:22 pm

Mitt svar blir oxå JA!

Men säger precis som föregående talare, besök uppfödare och hitta en som ni kommer bra överens med. Prata sen med dem om deras planerade kullar och vad just ni vill ha er Pinscher till.

Sen är alla hundar individer, det ska man alltid tänka på. Oavsett ras så kan man få en krävande individ. Har man en god kontakt med sin uppfödare får man stöd och hjälp från denne.

Med alla valpar oavsett ras är det mycket jobb med socialisering och miljöträning. ALLA saker som man tror att sin hund kommer att utsättas för ska introduceras så tidigt som möjligt under lugna former.

Mojje, du kan lugnt skaffa dig en pinscher som första hund! Very Happy
avatar
Rivendells Kattis

Antal inlägg : 293
Age : 42
Registration date : 08-10-10

Användarens profil http://www.rivendells.se

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Suvi med Sniff i ons nov 19, 2008 5:46 pm

Jag (och säkert många andra) kan tycka att jag gjorde det mesta fel när jag skaffade min hund, men trots att jag har en pinscher som är svårare än de flesta tycker jag att det funkar! Det är inte samma sak som att jag rekommenderar andra att göra likadant. Wink

Det viktigaste är att man har gott om tid, tålamod och ett visst mått av självförtroende. Man får inte vara rädd för att be om hjälp, men samtidigt måste man vara tillräckligt intuitiv för att känna vad som kan funka i ens eget fall! Man måste sålla mycket bland alla råd!

Nånstans hänger det ju på en själv vad man tror att man klarar av. Pinschern har mycket egen vilja och då är frågan om man tror att man kan matcha det. Har man svårt för att vara bestämd och säga ifrån måste man lära sig det! Jag ville ju helst vara diplomatisk, men det går absolut inte att "förhandla" med hunden. En pinscher utnyttjar ens svagheter! Å andra sidan, har man svårt för att vara "överdrivet" entusiastisk får man lära sig det också! Det kändes heeelt onaturligt för mej i början som varken kan ta eller ge beröm.
Men det gäller oavsett ras, tycker jag. Man måste vara väldigt tydlig med vad som är rätt och fel.

Jag tycker det är jättebra att du tar tid på dej och sätter dej in i rasen och det är bra om du lär känna nån uppfödare du gillar och känner förtroende för. Är man nyfiken och engagerad kommer det ge sig själv om det är rätt ras eller ej. Sen är det bara att bli kär i en individ! Wink
avatar
Suvi med Sniff

Antal inlägg : 537
Age : 48
Ort : Västerås
Registration date : 08-10-10

Användarens profil http://suvi.se

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Aquiro i ons nov 19, 2008 7:59 pm

Jag svarar också ja, det går alldeles utmärkt att ha pinscher som första hund om man planerar, läser & frågar osv, precis som när man skaffar sin första hund oavsett ras, jag tycker ni börjat jättebra genom att läsa här på forumet Very Happy

Pinschern är inte som någon annan ras jag varken träffat eller haft, så det kanske inte ens hjälper vissa gånger att ha haft hund tidigare. Man måste vara påhittig & för att underlätta för sig själv kunna läsa hund lite grundläggande åtminstone, de flesta pinschrar är både tydliga & känsliga med sitt språk. Man kan förvänta sig en hund som är väldigt rolig att ha & som passar in perfekt vad du än vill göra, men det krävs jobb, beroende på vilka krav man har.

Sen beror det ju på vad ni vill med hunden, mest sällskap & motion eller jobba med den på något vis. Det optimala är ju att hundarna gjort MH, så kan man se om hunden visar aggressioner tex. Eller att föräldrarna (eller syskon/andra nära släktingar till föräldrarna) har arbetsmeriter. Ja, jag vet, jag sätter mentalitet & hälsa först, de flesta pinschrar är dock friska & rastypiska, men såklart finns det undantag & man kan ha otur.
Men som det redan skrivits, att träffa båda föräldrarna, syskon till föräldrarna & ev tidigare avkommor till föräldrarna till den tilltänkta valpen ger mycket.

Sen att man känner att man hittar en uppfödare som är "på samma våglängd" som en själv, att man kan hålla med om dennes avelsmål & hundhållning åtminstone i stort tycker jag är viktigt. Och till största del att man gillar dennes hundar & hur de används(i avel menar jag).

Jag blev lite nyfiken på vilka andra raser ni funderat på?
Men hoppas att det blir en pinscher Wink
avatar
Aquiro

Antal inlägg : 90
Age : 33
Ort : Västerås
Registration date : 08-10-13

Användarens profil http://aquiro.blogg.se

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  herrHarry i ons nov 19, 2008 8:35 pm

Jag tänker så här. Nej, pinschern är ingen bra första gångs hund för en person som bara vill ha en hund. (Och innan många hoppar högt av ilska ber jag er läsa klart mitt inlägg först)

De flesta här ovanför har skrivit att ja den är jättebra så länge du läser på ordentligt och är beredd på det här och det här och det här osv. Om du skulle skaffa dig förslagsvis en cavalier king charles spaniel skulle inget säga åt dig att du skulle måste läsa på massor och ta reda på mycket fakta. Det är en viktig skillnad anser jag. Det finns raser där man i princip bara kan skaffa en hund och sen raser som kräver lite mer förberedelse och fundering.

Att du suttit på det här forumet och läst massor om pinschern gör dig till en, i mina ögon, utomordentlig pinscherägare. Du visar på att du är beredd på att ta reda på fakta. Du får läsa både bra och dåliga saker om rasen. Att du sedan planerar så långt i förväg är också jättebra. Du hinner sätta dig in i rasen och "lära känna" hundarna. Du kan i lugn och ro besöka uppfödare och kanske till och med privatpersoner med pinscher.

Jag rekommenderar dig att läsa privata bloggar eftersom de ger en väldigt bra bild över hur det är att leva med en pinscher. Det är många som bloggar om vardagen med en pinscher. Beroende på var du bor kanske du kan skapa en kontakt med någon/några sådana personer och följa med på promenad, träffar eller träffa dem i hemmet.

Pinschern är en hund med en stor personlighet. På gott och ont. Wink Men efter att jag skaffade min pinscher har jag fått så många goda vänner. Det är otroligt vad många trevliga pinscherägare det finns här i Sverige (ja, andra länder med förstås!). Man stöttar, peppar, hejjar, skrattar, gråter och gläds med varandra. Att skaffa pinscher innebär också att du får många nya vänner på köpet! (Ja, det kanske man får med en annan ras med, men jag vill naivt tro att det är något speciellt med pinscherfolk!)

Så Mojje, kan du skaffa en pinscher som förstagångshund? Den frågan kan bara du själv svara på! Very Happy

(Men jag tror bestämt att jag skulle säga ja baserat på det lilla jag vet om dig...)
avatar
herrHarry

Antal inlägg : 548
Age : 39
Ort : Örebro
Registration date : 08-10-09

Användarens profil http://herrharry.se

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Gäst i ons nov 19, 2008 9:34 pm

herrHarry skrev: Om du skulle skaffa dig förslagsvis en cavalier king charles spaniel skulle inget säga åt dig att du skulle måste läsa på massor och ta reda på mycket fakta. Det är en viktig skillnad anser jag. Det finns raser där man i princip bara kan skaffa en hund och sen raser som kräver lite mer förberedelse och fundering.

Nja, där håller jag inte med dig. Oavsett ras (inklusive Cavalier) måste man fundera på om det är en ras som passar en själv när det kommer till temperament, sjukdomar och päls, för att nämna några exempel. Att jag tycker det är viktigt att kolla upp linjer och föräldrar samt uppfödare beror på att jag har olika erfarenheter av samtliga kategorier.

Totte har satt min mycket höga standard för vad jag är ute efter i en hund och oavsett vilken ras jag skaffar i framtiden kommer jag vara extremt kräsen med samtliga punkter jag räknade upp ovan.

Gäst
Gäst


Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Tacos i ons nov 19, 2008 9:39 pm

Ja Emma såå där var mitt svar oxå nästan men när jag skulle skicka det så *poff* så försvann det ut i cyberrymden för att aldrig mera komma tillbaka!Ja så kan det gå!

Men det du ska göra ställ massor av frågor besök utställningar träffar ha kontakt med många uppfödare och ställ frågor frågor!

Min första fråga till min uppfödare va...när jag skulle skaffa Trix så fanns det inte såå många hemsidor och jag surfade runt i massor eller ja så mycke som jag kunde hitta men så en dag åkte rullgardinen ner när jag såg en pinscher med kläder...jag skrev till min uppfödare och sa:Måste jag sätta kläder på min hund då får det vara för det är liksom inte min grej....så det var min korkade fråga nu när jag tänker efter men så viktigt för mej då den gången

Men jag tror oxå att det är bara du själv som kan svar på den frågan om du ska ha en pinscher eller inte.
Jag kan ju säga att jag har inte ångrat mej än och lär inte göra det heller!

//Linda
avatar
Tacos

Antal inlägg : 215
Age : 48
Ort : TullingeHills!
Registration date : 08-10-11

Användarens profil http://pinscher.cybersajt.se/startsida.html

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Mojje i ons nov 19, 2008 10:05 pm

Tack för långa och ingående svar! Som sagt så är det ju ingen enkel fråga och ju mer jag läser på om diverse raser desto mer inser man att det egentligen inte finns någon ras som inte har en eller flera mindre positiva sidor eller så att säga är 'perfekt' på alla vis. Jag har velat ha hund så länge jag kan minnas, är desperat husdjursabstinent för tillfället då vi inte får ha pälsdjur i vår lägenhet och sambon avskyr sällskapsfågel. Han är dessutom allergisk mot katt så när det blir dags för husdjur så blir det en hund! Han är också med på det Wink Vi är ett litet hushåll (där båda går niotillfemjobb till mötes - vi är i sluttampen på universitetsstudierna) men jag är snart färdig arkeolog och ser framför mig bra möjligheter att ta med hunden till jobbet!

Jag surfar rasforum, kennelsidor, letar efter böcker på biblioteket och så vidare.. Har till och med vågat maila en och annan uppfödare nu det senaste. Very Happy Man känner sig löjligt ödmjuk inför all kunskap. Kanske är jag skadad också efter att jag jobbat på djuraffär (är utbildad djurvårdare sedan gymnasiet) och sett så många ägare utan någon som helst pli på eller förståelse för sina hundar. Vissa har verkligen ingen aning om vad de ger sig in på... Jag tänker inte bli en sån! Ska se till att börja kika på bloggar efter tipset här ovan. Jag tänkte också åka till HUND2008 och kika på lite rasmontrar och lite utställning. Detta faktaletande har blivit lite min livlina under abstinensen Smile Klart nyttig hobby.

Någon undrade vilka raser jag har funderat mer på och det är Whippet och Basenji (so far har Manchesterterrier, Staffordshire Bullterrier, Norsk Lundehund mfl gått till handlingarna men det gick ganska snabbt av olika anledningar. Pincher, Whippet, Basenji har hållt sig länge nu). Mina kriterier från början var att jag vill ha en hund i mellanstorlek, mångsidig/kan och vill vara med på mycket, släthårig och som inte är översvallande mot alla den möter. Jag är ingen tävlingsperson även om jag alltid har tyckt att agility verkar ballt. Jag imponeras av samarbete mellan hund och förare och skulle vilja få prova på det själv men det handlar för min del i första hand om en hund för sällskap, vardagslydnad, tricks och gemenskap. Är inte främmande för att ställa ut lite heller, eller försöka mig på lydnad.. men ja, ni förstår nog hur jag menar.

Jag kanske borde sagt att jag fram tills för någon vecka sedan funderade på Basenji. Tyvärr har jag bestämt mig för att ge upp den efter att ha fått liknande besked överallt: en Basenji kan du inte ha lös på grund av jaktinstinkten. Det krävs inhägnad rastplats mer eller mindre. Vilket är svårt att få till i stan, jag blir tvungen att vänta tills jag får trädgård antar jag. För mig är det något jag inte kan tänka mig att medvetet 'välja bort' även om det såklart är väldigt individuellt - man kan ju få en individ som man inte vågar ha lös av andra raser också. Whippet verkar det vara extremt individuellt på, men överallt annars står det att alla kan rekommendera den som förstahund. Min största nackdel där är att jag tycker att de är lite väl tunna - vilket ju kanske inte räknas som nackdel i sammanhanget.. och jag tycker inte alls att dom är fula, bara inte lika fina som pinchrarna och basenjisarna Smile Så jag antar att Whippet är Pincherns största konkurrent i dagsläget.

Såvitt jag har förstått så är det här med jaktinstinkt och problem med inkallning (liksom vaktinstinkt) ganska individuellt även för Pincher? Så det handlar i allra högsta grad om föräldrar och släktingar för att kunna göra sig en bild av vad man har att vänta sig?

Nu blev det långt (måste återgå till min filosofikurslitteratur, blääää) och lite kontaktannons över det hela men jag tycker verkligen det är intressant att få höra så många åsikter som möjligt! Najs att ha en tråd här kunna ta paus med ibland..

Mojje
Gäst


Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Gäst i ons nov 19, 2008 10:17 pm

Jo, det är skönt att veta att man kan släppa lös hunden ibland utan att den försvinner.

Tror när det kommer till jaktinstinkt och att ha hunden lös så kommer du få lika många varianter av svar som antal svar Laughing .

Själv har jag en hund som tycker livet är underbart när man får springa, springa, springa, så länge matte är i närheten. Inkallningen föll ner som en polett en dag. Tror Totte var lika förvånad som jag över att han lydde och sedan dess har det inte varit några speciella problem (om det inte är alltför välkänt territorium, då kan äventyrslusten göra att det tar lite längre tid att komma ihåg att lyssna på matte Wink ). Jaktlusten är inte enorm på något sätt utan det är jättekul att skälla på rävar och rådjur som är i närheten av tomten men det är allt.

Tror att ifall du hittar en kennel vars hundar du trivs med så kommer du få en passande hund oavsett ras.

Gäst
Gäst


Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Aquiro i tor nov 20, 2008 12:06 am

Såvitt jag har förstått så är det här med jaktinstinkt och problem med inkallning (liksom vaktinstinkt) ganska individuellt även för Pincher? Så det handlar i allra högsta grad om föräldrar och släktingar för att kunna göra sig en bild av vad man har att vänta sig?

Både individuellt och genom arv/rasen Very Happy Rasen har ju varit gårdshund & har i grunden både vakt- & jaktinstinkt.

När det gäller jakt så är nog de flesta pinschrar intresserade av sånt som rör sig(främst små djur) & i olika grad intresserade av att spåra vilt i skogen. Mina erfarenheter är en helt klart överkomlig jaktinstinkt & intresse att spåra vilt, jag har varit medveten om att det kan finnas & tränat från början, Kiro spårar inte vilt, men kan sticka på harar & katter, men drar inte långt, för mammig för det. Jag kan alltså ha honom lös där jag känner att det passar & inkallningen funkar okej, men jobbar hela tiden på den. Men såklart finns det "jakttokar" som jag tror det finns i många raser.

Det finns ju linjer med mer vakt, "tyvärr" så tränar man ju gärna bort det eller försöker att hålla det borta så mkt som möjligt, de kan vakta tillräckligt ändå & gör man inget MH & hunden inte vaktar i vardagen, men ändå har mycket vakt men för ju ändå vidare sina "vaktgener".
Jag tycker inte att man ska uppmana till vakt, men tycker ändå att det är viktigt att man verkligen vet vad man har i kopplet, speciellt om den individen ska gå i avel.

Sen kom jag på att man nog inte kan säga om en ras är bra som förstagångshund, tiondegångshuns osv, om man inte vet vem det är som frågar, jag skulle nog tex inte kunnat haft en liten hårig sällskapshund som första hund av den anledningen att den skulle tråka ut mig & jag gillar dessutom inte pälsvård Embarassed Medan en pinscher eller kanske någon annan mer krävande ras passar kanon. Det beror ju på vad man vill & vad man känner själv som passar.

Så fortsätt hitta fakta, som någon skrev, försök att träffa pinschrar, om du vill kan du ju passa på att fiska lite efter pinschrar att träffa här på forumet Very Happy

Oj, blev mer än vad jag tänkte skriva, som vanligt Rolling Eyes
avatar
Aquiro

Antal inlägg : 90
Age : 33
Ort : Västerås
Registration date : 08-10-13

Användarens profil http://aquiro.blogg.se

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Suvi med Sniff i tor nov 20, 2008 12:36 am

Mojje - Om du ska bli arkeolog är det ju perfekt med en grävtokig pinscher! Wink

Innan jag bestämt mej för ras så var whippet en tänkbar kandidat och det föll just på tunnheten och att jag läste att det var hundar som hade stort behov av att springa och gärna kunde sticka iväg. Så ironiskt att jag fick en springgalen pinscher som bara kommer på inkallning när han själv vill!
Vad gäller basenji vet jag inte mycket mer än att den hamnade i botten på "intelligenslistan", vilket inte nödvändigtvis betyder att den är dum utan att den är extremt egensinnig och svårtränad. (Om jag minns rätt hamnade (dvärg)pinscher på typ 34:e plats och det är egensinnigt nog för mej!) Men såna populärvetenskapliga "fakta" behöver man ju inte ta hänsyn till. Wink

Min hund visar inget intresse av att jaga djur, nån gång har han jagat upp fåglar och sprungit efter en hare, men det är nog mest för hans stora glädje att springa. Vi möter nästan dagligen harar och han brukar knappt titta efter dem fast de kutar framför nosen. Men eftersom han gillar att gräva kanske han vill ha tag på sorkar? Det är väl möss och råttor de egentligen ska vara intresserade av om något.

Vad gäller vakt så finns det fördelar och nackdelar med det! Det är bra att Sniff varnar när det kommer nån och att han håller koll på skumma figurer som rör sig i mörkret. Det är mindre kul att han skäller ut folk som vill sätta sig i soffan... men det är individuellt och en träningssak. Alternativt får man hitta speciallösningar för när man får besök. Som tjej måste jag erkänna att det känns skönt att ha honom som sällskap när vi är ute och promenerar sent. Jag vet inte om han skulle försvara mej, men han ser iallafall ut att kunna göra det! (Min pinscher ser kanske mer ut som en pitbull än vad som är brukligt.) Wink
avatar
Suvi med Sniff

Antal inlägg : 537
Age : 48
Ort : Västerås
Registration date : 08-10-10

Användarens profil http://suvi.se

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Zelda i tor nov 20, 2008 9:09 pm

Ja ni vet vad jag kommer att skriva Wink JAG har en riktig jaktidiot till pinscher. Men visst finns de i alla raser, det är ju en naturlig instinkt.

Om pinscher är en bra förstagångshund beror helt på vad dina förväntningar/krav är och vad du får för slags individ. Jag tror man kan ha de flesta hundar som första hund om man är bredd på att tillgodose hunden behov.

Några problem jag stött på:

Stress
rädsla, osäkerhet
Jaktlust= koppel,rastgårdar, långlina
Seperationsångest
Kloklippning

Zelda
Gäst


Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  BeeBronx i tor nov 20, 2008 9:16 pm

Zelda skrev:Ja ni vet vad jag kommer att skriva Wink JAG har en riktig jaktidiot till pinscher. Men visst finns de i alla raser, det är ju en naturlig instinkt.

Om pinscher är en bra förstagångshund beror helt på vad dina förväntningar/krav är och vad du får för slags individ. Jag tror man kan ha de flesta hundar som första hund om man är bredd på att tillgodose hunden behov.

Några problem jag stött på:

Stress
rädsla, osäkerhet
Jaktlust= koppel,rastgårdar, långlina
Seperationsångest
Kloklippning

Kan du inte nyansera lite och skriva positiva saker med Wink
avatar
BeeBronx

Antal inlägg : 634
Age : 48
Ort : Trelleborg
Registration date : 08-10-09

Användarens profil http://www.beebronx.com

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Anna i tor nov 20, 2008 9:30 pm

Hej
Jag har inte lusläst tråden men vill bara kommentera att det verkar vara en vanlig kombination att man väljer mellan Pinscher och Basenji!!! Har träffat på flera som är i hundköpartankar att de väljer mellan dessa två raser.

Anna

Antal inlägg : 169
Age : 45
Ort : Vargön
Registration date : 08-10-10

Användarens profil http://goto.glocalnet.net/romfartuna

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Mojje i fre nov 21, 2008 12:27 am

Tjaa... båda två är ju lite mer ovanliga raser, som faktiskt litegrann liknar varandra i storlek, pälslag kroppsbuggnad. Båda beskrivs som aktiva, mångsidiga, extremt personliga på gott och ont och att humor krävs för blivande ägare, samt att det snarare handlar om att förstå sig på rasen och dess egenheter än att vara 'gammal van hundägare' för att lyckas bra med dem. My two cents.. SmileAnnars måste jag bara säga tusen tack för alla svar!

Mojje
Gäst


Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  ligistenzelda i fre nov 21, 2008 3:06 pm

Kan du inte nyansera lite och skriva positiva saker med

haha näää aaaaldrig. Jo okej här kommer en positiv lista, utgår från Zelda:

Lättlärd, smart
Kontaktsökande
Mycker motor, vill jobba
Knähund, effektiv värmedyna Wink
Dör inte av att ligga på soffan om man är sjuk
Lagom motion och aktivitetsbehov
Glimten i ögat
Stor personlighet
Lätt att släppa med frammande hundar
Effektiv vakthund mot inbrottstjuvar
Relativt ointresserad av främlingar
Vacker!

ligistenzelda

Antal inlägg : 611
Age : 36
Registration date : 08-10-13

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Sanna&Kelly i fre nov 21, 2008 7:58 pm

En pinscher kan definitivt passa som förstagångshund, sedan kanske det inte är den mest ultimata rasen. Allt beror väl på hur man är som person och vad man är ute efter. Vill man ha en riktigt väluppfostrad och lydig hund så kan det nog vara svårare att börja med en pinscher än många andra raser.
Sedan har ju pinschrarna som tidigare nämnts ganska mycket egenheter och vissa negativa sidor men om man verkligen vill ha en pinscher och är beredd att jobba för det så går det mesta att fixa!
avatar
Sanna&Kelly

Antal inlägg : 642
Age : 39
Ort : Stockholm
Registration date : 08-10-10

Användarens profil http://www.barkingkelly.se

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  BeeBronx i fre nov 21, 2008 8:49 pm

ligistenzelda skrev:
Kan du inte nyansera lite och skriva positiva saker med

haha näää aaaaldrig. Jo okej här kommer en positiv lista, utgår från Zelda:

Lättlärd, smart
Kontaktsökande
Mycker motor, vill jobba
Knähund, effektiv värmedyna Wink
Dör inte av att ligga på soffan om man är sjuk
Lagom motion och aktivitetsbehov
Glimten i ögat
Stor personlighet
Lätt att släppa med frammande hundar
Effektiv vakthund mot inbrottstjuvar
Relativt ointresserad av främlingar
Vacker!

Visste ju att det fanns där Wink
avatar
BeeBronx

Antal inlägg : 634
Age : 48
Ort : Trelleborg
Registration date : 08-10-09

Användarens profil http://www.beebronx.com

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  ligistenzelda i lör nov 22, 2008 11:40 pm

Jadå Laughing

ligistenzelda

Antal inlägg : 611
Age : 36
Registration date : 08-10-13

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Fotofreaket i tor jan 08, 2009 12:06 am

Ja det gör den, det finns lite lättare hundraser och lite svårare eller rättare sagt vissa raser går snabbare åt skogen om man gör fel än andra. pinscher ligger väl i mitten. sedan har vissa raser större potetial än andra till dressyrträning - även där ligger pinschern ganska medelmåttigt till. Många tycker att just deras ras är svår och ingen nybörjarhund, men själva är de så otoligt skickliga att de grejjar den, ja jag tycker man ska ta hela begreppet nybörjarhund med en nypa salt.. Very Happy
avatar
Fotofreaket

Antal inlägg : 336
Registration date : 09-01-07

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Mojo i tis mar 03, 2009 7:36 pm

Nu har jag och min man haft vår pinscher i lite över 6 månader och det var vår första hund. Min upplevelse är att dom är väldigt mycket hund. Just nu är ju Mojo inne i könsmognaden så jag kanske är lite bitter för tillfället men det är mycket arbete med honom.

Det är en väldigt intelligent ras vilket för oss innebär att vi aldrig kan glömma att låsa dörren för då smiter han ut å ska hälsa på grannarna(som självklart är hundrädda nästan allihopa).

"Rasen Pinscher är något av en aristokrat och ser sig som livets medelpunkt" Är ett citat från pischersektionen som jag tycker passar så grymt bra in på Mojo.

Inte alltid så samarbetsvillig tycker jag. När man har godis så gör han som man vill men annars så passar det inte min pinscher att lyda i alla fall. Men det kanske har med åldern att göra.

Det största problemet jag haft när vi bestämde vilken ras det skulle bli det var att man inte riktigt förstod vad beskrivningarna betydde. Jag tror inte att det alltid är bäst att läsa sig till information om rasen. Mitt tipps är att träffa så många som möjligt. Jag tyckte inte att det jag läst hjälpte speciellt mycket, det är först nu jag förstår vad som menas.

Men självklart så tycker jag att pinschern funkar som förstagångshund. Vi skulle säkert haft lika många problem med en annan hund, om än andra sådana.
avatar
Mojo

Antal inlägg : 2
Registration date : 09-03-03

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Mojo i tis mar 03, 2009 8:18 pm

En sak glömde jag.

När vi skulle skaffa Mojo så varnade alla för att öronkanterna kunde gå sönder och att det kunde bli blod överallt.

Visst har jag blod i taket men det går att få bort. Det största problemet är att det gör så grymt ont på pojken. Det hade jag önskat att jag var mer förberedd på, för det är inte kul med en pinscher som är vaken hela natten och gnyr för att det gör så ont när man inte fattar varför.
avatar
Mojo

Antal inlägg : 2
Registration date : 09-03-03

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Fotofreaket i tis mar 03, 2009 8:20 pm

Mojo skrev:En sak glömde jag.

När vi skulle skaffa Mojo så varnade alla för att öronkanterna kunde gå sönder och att det kunde bli blod överallt.

Visst har jag blod i taket men det går att få bort. Det största problemet är att det gör så grymt ont på pojken. Det hade jag önskat att jag var mer förberedd på, för det är inte kul med en pinscher som är vaken hela natten och gnyr för att det gör så ont när man inte fattar varför.
Tråkigt med öronproblemen, de brukar dock växa ifrån det och det blir bättre när de är vuxna, så var det i alla fall för Kilo Very Happy
avatar
Fotofreaket

Antal inlägg : 336
Registration date : 09-01-07

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Suvi med Sniff i tis mar 03, 2009 8:33 pm

Mojo - Jag känner igen mej! Inte fattade jag att "alert" var detsamma som "hyperaktiv"! Wink Det kom som något av en överraskning när jag insåg vad det betydde i vardagen. Jag visste ju bara att jag inte ville ha en sävlig hund av dörrmattetyp som inte nändes lyfta på huvudet om så det rasade in inbrottstjuvar genom dörren. Wink
avatar
Suvi med Sniff

Antal inlägg : 537
Age : 48
Ort : Västerås
Registration date : 08-10-10

Användarens profil http://suvi.se

Till överst på sidan Gå ner

Sv: den stora frågan

Inlägg  Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Sida 1 av 2 1, 2  Nästa

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet